Retrospektiva: 2006-2011 ili “pet godina u 17 slika”

Retrospektiva: 2006-2011 ili “pet godina u 17 slika”

Ko tvrdi da se ljudi ne menjaju, nije u pravu. Menjaju se ljudi, okruženje, veze, svet, mikro i makrokosmos svake pojedinačne individue. Na ličnom primeru ću pokazati šta je sve ostalo u odnosu na zabeleženi trenutak vremena od pre pet godina.

EXIF podatak za gornju sliku kaže: 20. septembar 2006. godine. Lokacija (to ne kaže, ali valja napomenuti) moja soba. Na slici više objekata, jedna osoba. Ovo je jedini datum za koji sam siguran da je sve na slici bilo na svome mestu. Pa da počnemo.

Mislim da su ovi DVD filmovi prvi nestali. Ili sam ih poklonio nekome ili bacio, nisu mi trebali svakako.

Moja verna tastatura je ispustila dušu. Mučenica je trpela lupanje skoro pet godina i na kraju zamenjena nekom “femsi” multimedijalnom, marke A4Tech (koja je trajala mnogo kraće).

Teško je primetiti ali na prethodnoj slici nema telefona. Vernu Nokiu 3510 zamenila je (ne tako verna) Nokia N73.

Prešavši sa preskupog kablovskog interneta (1400 din za 64kbps!), bio sam jedan od prvih pretplatnika Telekom ADSL usluge u mom gradu. I danas koristim istog provajdera, samo na neuporedivo većoj brzini.

Odlični Hansol 710P je zamenjen solidnim LG LCD monitorom od 19 inča. LG je takođe kasnije zamenjen za drugi ali oba su još uvek živa i zdrava. Kućište i “iznutrice” samog računara su ostale iste…

… ali ne zadugo! Nova mašina je ubrzo došla. Ne bih da davim tačnim detaljima, jer zaista nije bitno. Uostalom, i taj računar, “novi” je odavno već bivši. A onaj prvi još uvek pomalo raducka, mada je na izdisaju.

Mislim da ovde nije potrebno neko detaljnije objašnjavanje. Bilo bi neumesno (mada zanimljivo i nekima duhovito) od mene da kažem da je i ona “zamenjena” boljim “modelom”. Naprotiv, videće se to malo kasnije.

Sobni HiFi uređaj je našao udomljenje nedaleko – u dnevnoj sobi kod matoraca. Ustupio je mesto Microlab zvučnicima, koji su, opet, ponovo zamenjeni novim HiFi sistemom.

Ni ova slika ne zahteva neko posebno objašnjenje, govori dovoljno sama po sebi.

… i ponovo smo na starom, ovaj put trajno.

Od statičnog bekgraunda prvo su letele godinama netaknute i prašnjave kutije od cigareta. Potpuna promena je već na pomolu.

Posteri (desetine njih) su raspoređeni na više mesta: u kantu za smeće, prijateljima, ili u fasciklu. Verujem da ih više nikad neću videti.

Preteški orman je ustupio mesto laganom, crnom “ormančiću”, lično dizajniranom.

I zid, za kraj. Iz bolnički bele (doduše, srpski-bolnički-prljavo bele) u vatreno crvenu i narandžastu, naizmenično. Po sopstvenoj želji i ličnom temperamentu.

Na kraju od slike ne ostade ništa. Pet godina zvuči puno, ali zapravo i nije tako. A ovo je samo jedna slika, jedan momenat iz 2006. Retrospektiva bi bila kompletnija kada bih uključio i sva iskustva, osećanja, događaje, poznanstva, razgovore i ostale nematerijalne i nezabeležene stvari. Ali, sve to ostaje samo u mojoj glavi.

I za sam kraj, aktuelna situacija. Videćemo kako će izgledati tamo negde 2016. 🙂

Ah da, i ošišao sam se…

 


11 responses to “Retrospektiva: 2006-2011 ili “pet godina u 17 slika””

  1. volim sto se identitet i karakter poistovecuju sa bojom zida i markom tastature.
    to sto si promenio devojku, telefon i kompjuter, ne cini te nista drugacijom osobom. nazalost, i dalje si stari, izandjali, krajnje nezanimljivi model.

    • Hvala na komentaru, mada nisam siguran da možeš tako da me okarakterišeš, pošto ne bih rekao da se poznajemo, ali ok 🙂 Sem stvari sa slike, promenio sam još dosta toga – ali, kao što napisah, to ostaje unutar mene. I to što sam promenio neke od stvari sa slike me čini drugom ili makar drugačijom osobom. Svesno izazvana želja za promenom okruženja reflektuje unutrašnju promenu, bar kod mene.

    • Tom logikom, kada tako radikalno promenim okruženje, menjam se i kao ličnost jer sam se svesno otarasio starih navika, detalja, etc… Analogija toga kod žena bi bilo menjanje boje kose – iz plave u crnu, crne u plavu i slično, možda banališem ali svaka radikalna promena je šok za ustaljen tok života.
      A kada promeniš kompletnu sobu u roku od pet godina + još se promeniš i kao ličnost, e to je već povod za retrospektivu i razmišljanje.

  2. e moj nino sem što si presto da cugaš nisi se baš nešto promeno hehe!

  3. Tuzno je sto tako pises o Ivani kao da je citiram model ili stvar, kako si naveo u objasnjenjima ispod slika i jednom komentaru iznad. Ziva je osoba od krvi i mesa. Svako ima pravo na svoje misljenje o nekome, naravno. Volim tvoj stil pisanja i clanak je kul, ali mislim da si ovde pogresio. Ne mogu da ocutim jer znam kroz sta je i ona prosla i sta je sve snaslo u zivotu i pre i kasnije, tako da mislim da i ti sam vrlo dobro znas da ona takav nacin pominjanja ne zasluzuje. No, na kraju krajeva, svakako, tvoj je blog a samim tim i tvoje pravo da pises sta i kako zelis. Samo, priseti se, to je tvoja bivsa devojka, post o njoj govori i o tebi.
    Samo napred sa pisanijem! 🙂
    Pozdrav!

  4. Ako pročitaš tekst malo pažljivije, videćeš da je ceo napisan sa uvažavanjem dotične osobe – “Na slici više objekata, jedna osoba. “, “Bilo bi neumesno (mada zanimljivo i nekima duhovito) od mene da kažem da je i ona “zamenjena” boljim “modelom”. Štaviše, zbog poštovanja privatnosti, izostavio sam i ime i detalje.

    Stičem utisak da me, u najmanju ruku, poznaješ, a vrlo je moguće da je poznanstvo uzajamno. U tom slučaju svakako imaš pravo da komentarišeš period do pre tri godine, kao i ja sam.

    Ali ne bih mogao komentarisati o događajima u poslednje tri godine, jer se time ne bavim. Iako sam po vokaciji novinar i po prirodi posla se bavim istraživanjem “priča”, neke stvari je bolje ostaviti u prošlosti. Članak je napisan upravo kao vid retrospektive kroz slike i koliko mogu da primetim vrlo je popularan. Lično, iznenadio sam se da nije bilo negativnih komentara.

    Hvala na komplimentima u vezi sa pisanjem, biće toga još. Možda ne na istu temu, ali ko zna. Sve najbolje!

  5. Pa i ne deluje bas tako, pa mi se nije dalo da ocutim.

    Niko nije ni pominjao da iznosis ‘prljav ves’, niti da se vracas na kako kazes proslost ali ako je tako kao sto kazes, onda ne mozes da budes ni skrt na recima ili nedefinisan pa da drugi protumace kako ne treba, da je sve pisano s losom namerom i slicno, kao sto se moze videti i u komentarima iznad. 🙂

    Vokacija ti jeste takva da u neku ruku ostanes i tajnovit ali eto nekima se to ne bi svidelo, nekima bi, ukusi su razliciti.

    Koliko i ja vidim, skoro da nema negativnih komentara, s tim sto opet kazem, tekst deluje na neki nacin negativno kada je opis Ivane u pitanju, ako tako mogu da se izrazim pa je to izazvalo razlicite reakcije.

    Sve u svemu, oprosti na sirokim komentarima i srecno sa daljim pisanjem! 🙂

    • Nikakav problem što se tiče komentara, zato i postoji ta opcija.

      Ne bih rekao da sam “škrt” ali nisam siguran ni da bih želeo da naširoko i nadugačko ulazim u analizu dešavanja u prošlosti. Isto tako nisam siguran da bi to bilo zanimljivo ljudima da pročitaju.

      A što se dotične osobe tiče, koliko je ja poznajem, tj. koliko sam je poznavao, mislim da joj nikakva pomoć u “odbrani” ne treba, može to ona vrlo dobro i sama. 🙂 Upravo iz tog razloga i nije bilo negativnih komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.