Dakle u teoriji, ja se plašim letenja avionom jer nikad nisam leteo. Znam, sramota je ali devedesetih, u vreme sankcija, nije se puno letelo. Kada su nam skinuli te vražje sankcije, nije bilo para. I tako, malo pomalo, mic po mic, dočekah i tridesetu a da sam avionu bio najbliži kada sam pratio kuma na let u Rim.

Isto tako, u teoriji, ja se NE plašim letenja avionom jer nikad nisam leteo – pa je taj strah potpuno iracionalan i imaginaran. Kako se možeš bojati nečega kada tome nisi bio ni blizu. Svi koji su leteli kažu da je iskustvo unikatno i neponovljivo. Sletanje i poletanje su najgori/najbolji deo leta. Od svega toga me svrbe prsti da bukiram neku kartu i provozam se, makar do Tivta ili Podgorice. Avaj…

Pros i cons lista:

Pros:

  • neke destinacije nije moguće posetiti bez letenja, a želeo bih (okej, mogao bih do Njujorka brodom ali put traje dve nedelje plus treba stići do Britanije nekako)
  • letovi su relativno jeftini, dostupni svima. Šengen zona je otvorena, pasoš imam, za novac bi se skupilo nekako
  • osećaj da nešto radiš prvi put, trema u stomaku, činjenica da sedneš u sedište i dva sata kasnije si stotinama kilometara dalje a da se nisi ni umorio
  • putovanje generalno… it’s not the destination, it’s the journey

Cons:

  • osećaj gubitka potpune kontrole (mislim da mi ovo najteže pada, činjenica da sam na deset kilometara visine, u kabini pod pritiskom…)
  • strah od visine… da, bojim se visine, ali to nije povezano sa letenjem. Nije mi jasno kako neko može da se baškari na 40+ spratu. Iskustva prijatelja kažu da se visina u avionu ne oseća, pa bih to možda i mogao da svarim

Cons deo je duplo kraći, čini se. Ali, prva stavka je za mene ključna. Jednostavno, kada je reč o prevozu, najviše volim da sam za upravljačem, što je u slučaju letenja nemoguće. Dalje, taj gubitak kontrole se ogleda u strahu “šta ako…” iako svakodnevno čitam da je avionski prevoz najsigurniji.

Sama činjenica da ništa ne mogu da uradim onog trenutka kad se vrata zatvore i da sam prepušten na milost i nemilost pilota… u ovom trenutku za mene je užasavajuća. Mislim da će pros prevagnuti uskoro, ali šargarepa na drugom kraju mora biti izuzetno ukusna.

Btw, čista je slučajnost da pišem ovo na 9/11. Or is it haha…

 

Kakva su vaša iskustva kad je reč o letenju? Da li ste se plašili? Kako ste uspeli da se oslobodite straha?

 

 

(Image copyright by ABC News)