Spotify – budućnost digitalne distribucije muzike?

Spotify – budućnost digitalne distribucije muzike?

Spotify muzički servis je nastao još krajem 2008. godine u Švedskoj. Pravi bum u popularnosti doživljava tek ove, probojem na US tržište. O čemu se zapravo radi? Preko 15 miliona pesama (u  160kbps kvalitetu), samo na klik daleko, dostupno na stream, besplatno i – legalno! Kako je to moguće?

Odgovor je u zaradi koju Spotify ostvaruje –  preko premium naloga i reklama. Besplatni nalozi imaju određena ograničenja, pre svega u prikazivanju reklama, dok se premium nalozi plaćaju (što je i logično). Zbog komplikovanih zakona o autorskim pravima Spotify je dostupan samo u nekim zemljama. Srbija, naravno, nije na toj listi. Barem ne zvanično.

Kako registrovati free nalog ako ste iz Srbije? Evo detaljnog uputstva:

  • Posetite http://www.hidemyass.com i u polje za proxy surf unesete sledeću adresu; http://www.spotify.com/us/get-spotify/free/#get-started (dole u advanced options obavezno stavite za server: USA, Chicago-1)
  • Kada vam otvori stranicu, upišete invite kod (preuzmi listu invite kodova)
  • ako kod prođe, super, popunite podatke i registrujte se, ako ne prođe probajte neki drugi kod iz liste
  • posle uspešne registracije, preuzmite Spotify klijent instalaciju
  • instalirajte, ulogujte se sa vašim korisničkim podacima i uživajte u muzici, strimovanje kreće trenutno,, nema baferovanja!
Jedino je kod registracije bitno da “budete u USA”, slušanje nakon toga je slobodno i moguće bez ikakvih problema.
Ograničenja free naloga su sledeća: prikazivanje reklama, prvih šest meseci neograničeno slušanje, nakon toga limit od deset sati mesečno. Premium nalozi nemaju ovo ograničenje, ali se plaćaju. Nije problem u plaćanju, već u tome da se mora platiti iz Srbije (što je nemoguće, jer Spotify zvanično nije dostupan kod nas) ili da vam neko plaća konstantno iz inostranstva. Premium nalozi imaju mogućnost neograničenog slušanja i preko mobilnih telefona.

Kakvu muziku možete slušati? Izbor je praktično neograničen! Zanimljivo je da, iako Srbija nije zvanično podržana, možete slušati čak i domaću muziku – tu je Mile Kitić, Ceca, Karleuša i ostali Grand “umetnici”.

Šta mislite, da li je ovo budućnost digitalne distribucije muzike?

Napomena: neki od kodova u listi sigurno ne rade. Probajte dok ne “ubodete” pravi, ako zafali javite, pa ću pokušati da osvežim listu.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.