Tadićev “ponoćni poštar” – kako se igrati novinarstva u Srbiji?

Tadićev “ponoćni poštar” – kako se igrati novinarstva u Srbiji?

Informativni portal “Poštar” objavio je noćas oko 2.40h da je predsedniku Srbije Borisu Tadiću pozlilo u svom kabinetu. Vest koju je ovaj portal ekskluzivno objavio prenosimo ovde u celini, bez ispravki:

“Prema najnovijim podacima iz predsedništva Republike Srbije Poštar Online EXKLUZIVNO doznaje: Oko 00:11 predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću je pozlilo a kako naš izvor naglašava, on je kolima hitne pomoći prevežen u klinički centar Srbije i tu je zbrinut.  Njegovo odsudstvo drži se u tajnosti.

Beograd – 03.01.2012 – 02:03h –  Predsedik Srbije kako Poštar.rs (prvi) i  nezvanično doznaje, doživeo je šok, kada je dobio za sada nama nepoznate povratne informacije iz Brisela. On je kako tvrdi naš izvor,u toku pregleda pošte koja je stigla oko 00:00h u svom kabinetu pozvao sekretaricu svog kabineta i zatražio vode, a kada su mu je doneli našli su ga kako leži u fotelji rukama nagnut preko radnog sola.

Pozvali smo press službu predsedništva ali nam se na telefon niko nije javio, a nezvanični podaci krenuli su da stižu u redakciju poštar.rs oko 00 i 15h sa podacima da je predsedinku loše i da je hospitalizovan. Tadić je naime kako naš izvor naglašava za sada van životne opasnosti ali bez svesti, a lekari tvrde da neće biti sposoban da obavlja svoje dužnosti po puštanju sa lečenja jer kako naš izvor doznaje (koji je trenutno uz njega) predsednik ima malu amneziju i poremećaj na malom mozgu, što bi svakako uticalo na loše vodjenje države.
Uskoro više informacija o ovom nemilom dogadjaju!

Poslednja izmena u 02:38h –  Naša mobilna ekipa upravo je na sastanku sa našim izvorom. Postoji mogućnost da Poštar.rs načini i fotografije. Za sada nema novih informacija,razgovor je u toku!

02:42 – Informacija da je Tadić u bolnici upravo potvrdjena, i kabinet predsedina i press služba sprema javno saopštenje, javljaju sa preliminarnog sastanka iz Kliničkog centra Srbije!”

Zaista ekskluzivna vest, pod uslovom da je tačna.  Naravno, prvo valja pogledati šta drugi pišu.

Tanjug – ništa,
Beta – ništa,
RTS – ništa,
Blic – ništa,
B92 – ništa,
Kurir – pogađate, ništa.

Vest jedini prenosi “Starsportal”, bez provere, ali uz navođenje izvora.

Dobro, rano jutro je, možda nema novinara u redakciji.

Očekivao sam da, ranom zorom, svi objave kako je Tadić u teškom stanju. Očekivao sam da je trilateralni sastanak na Jahorini otkazan. Očekivao sam gomilu reportera ispred VMA.

Ništa.

Ako zanemarimo elementarnu nepismenost “novinara” koji je pisao originalnu vest, ostaje veliko pitanje – zašto je “Poštar” portal objavio neproverenu i, praktično, lažnu vest? Tadić je još sinoć stigao na Jahorinu.

Vest na “Poštaru” je danas dopunjena:

“Predsednik Srbije  Boris Tadić pušten je kući oko 5 časova izjutra, a kako prenosi njegov bliski saradnik, Tadić se nalazi u odličnom stanju, i upravo se nalazi na Jahorini gde se održava trilateralni sastanak predsednika Srbije, Hrvatske i članova predsedništva BiH.”

Vest na “Starsportalu” je obrisana.

Da rezimiramo, ukratko, šta se navodno desilo: Tadić sinoć odlazi na Jahorinu – vraća se (posle večere, valjda?) za Beograd da primi poštu (?!) – pozli mu – hitno ga prebacuju u KBC (umesto na VMA) – puštaju ga u 5h ujutru – ali u 10h ujutru je ponovo na Jahorini i otvara sastanak kao da se ništa nije dogodilo.

Najgore je od svega što “Poštar” ne pretenduje da postane novi njuz.net. Iako su još uvek mladi (domen je registrovan 21.januara 2012. godine), ovakvo “igranje” novinara i blaćenje profesije je sramotno.

Zapravo, najgore od svega je što urednici “Poštara” i “Starsportala” zapravo studiraju novinarstvo…

 

Originalni tekst i fotografije su vlasništvo Poštar.rs portala.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.