Alogia – od Samsona i Amona do tezgarenja i Pinka

Alogia – od Samsona i Amona do tezgarenja i Pinka

Gledao sam ih pre desetak mesec dana, posle duuuže vremena.  Moram da priznam da je bend prilično nazadovao, i kad to kažem, ne mislim na nove pesme, ili bar ne samo na to. Gledao sam ih jedno desetak puta u periodu od 2004-2006. godine, po klubovima, festivalima i solo svirkama i uvek je bilo relativno dobro. Nekad odlično, nekad samo dobro. Oko sat i po solidne svirke, eventualno dve-tri obrade, ostalo autorske stvari, ljudi su ih znali i bilo je ok.

A sada? Nastup je trajao nekih 65 minuta, od čega su pola bile obrade! I što je najgore, vidi se da MORAJU to da rade jer publika mlako reaguje na pesme sa prvog i drugog albuma i prinuđeni su da sviraju obrade.

Ako su 2005. bili u “zenitu”, posle toga je sve pad. Pretvorili su se u tezga bend, koji svira Bon Jovi, “What a feeling” i kao promuvamo tu “Sećanja” i eventualno “Zar sunce…” i obavezni drum solo. Zašto? Kad ti u sat vremena svirke uguraš i “It’s my life” i “Living on a prayer” i “Run to the hills” i “What a feeling” i još štošta, da li imaš pravo da se zoveš autorskim bendom? Da se razumemo, pomenutim pesmama ništa ne fali, štaviše predstavljaju “a must” za sve bendove – koji počinju svoju tezgarošku karijeru. Alogia je već deceniju prisutna na domaćoj sceni. Članovi su odlični muzičari ali su, čini se, zaboravili matični bend.

Ispali su iz svih tokova, nije ih bilo na 202, nije bilo novih pesama i to je to. Sad još i novi članovi nove pesme, koje ne liče ni na obrade ni na stare ni na metal?

Realno, bolje da su okačili tu Samsonovu kosu o klin dok je bilo vreme, ovo sada, ove nove pesme su samo mamuzanje lipsalog konja.

Biografija:
Alogia je rock/metal grupa iz Smedereva koja je nastala po ideji braće Srđana i Miroslava Brankovića. U početnoj postavi bend je radio sa 2 pevača – Nikola Mijić i Ivica Lauš (obojica su finalisti 3K dur ciklusa), kasnije je kao stalni član i frontmen ostao Nikola Mijić. Alogia za sobom ima 2 studijska albuma na srpskom jeziku u izdanju “One records-a”. Prvi je objavljen 2002. godine (“Priče o Vremenu”), a drugi 2004. godine (“Priče o životu”).

Oba albuma su rasprodata u tiražima od po 4000 diskova, a bend je za kratko vreme napravio prekretnicu na tadašnjoj srpskoj “heavy metal” sceni i pokrenuo lavinu novih i mlađih bendova koji su počeli raditi pod uticajem Alogije. Još uvek, Alogia ostaje zapamćenja kao najtiražniji srpski metal bend. Alogia ima i jedan album na engleskom (“Secret spheres of art”) izdat na stranom tržištu pod okriljem “Locomotive Music”-a, koji su poznati po objavljivanju mnogih velikih bendova (Carmine Appice, Astral Doors, Elegy, Prong..).

CD je distribuiran širom sveta i bend je dobio mnogo odličnih recenzija u većini velikih svetskih metal/rock magazina. Bend je nedavno objavio i prvi DVD sa snimkom koncerta u prepunoj velikoj sali beogradskog SKC-a. DVD je objavio “One records”. Na pomenutom koncertu su gostovali i članovi grupa Divlje Jagode, Riblja Čorba, Kerber, Osvajači… Alogia je trenutno jedan od koncertno najaktivnijih srpskih rock bendova. Alogia je nastupila kao revijalni bend na mnogim velikim festivalima (EXIT, BEER FEST, HENDRIX FEST, GITARIJADA ZAJEČAR…). Takođe, Alogia je nastupala kao specijalni gost na koncertima nekih stranih velikih bendova – WHITESNAKE, APOCALYPTICA, SAVATAGE…

Alogia je poznata i po rasprodatim koncerima u velikoj sali SKC-a – 2002/2005. godine. Tokom svih ovih godina, bend je imao nastupe širom ex-Yu. Neki od gradova su: Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Banja Luka, Pirot, Split, Sarajevo, Smederevo, Skoplje, Leskovac, Kovin, Kosovska Mitrovica, Čačak, Bosanska Gradiška, Trebinje, Bratunac, Kotor, Inđija, Bačka Palanka, Odžaci, Arilje, Jagodina, Šabac, Pančevo, Pozega, Kula, Kruševac, Paraćin, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Bečej, Ćuprija, Požarevac, Aleksinac, Zrenjanin, Čelarevo, Obrenovac, Senta, Krupanj…

Srđan je u 2008. godini objavio CD (“Expedition Delta”) za američkog izdavača “Prog Rock Records/SPV”. Cd je dobio gomilu fenomenalnih kritika, a distribuira se i prodaje širom sveta pod okriljem jednog od najvećih svetskih distributera – SPV. Na albumu su svirali mnogi afirmisani muzičari iz inostranstva. Neki od njih su sarađivali sa veličinama kao što su Dave Weckl, Dream Theater, Yngwie Malmsteen… 2011. godine dolazi da promena u postavi i bendu se priključuju novi članovi – Miloš Kovačević za bubnjevima i Vladimir Ranisavljević kao basista.

Članovi grupe:

Nikola Mijić – vokal
Srđan Branković – gitara
Miroslav Branković – gitara
Vladimir Djedović – klavijature
Miloš Kovačević – bubnjevi
Vladimir Ranisavljević – bas

http://www.alogia.rs/


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.